Тренінг для ювенальних прокурорів

20-21 жовтня у Києві відбувся тренінг для працівників прокуратури «Стан дотримання прав дитини у місцях несвободи Державної пенітенціарної служби та обов’язки персоналу в світлі діяльності НПМ». Основним питанням порядку денного тренінгу стало підготовка спеціальної доповіді НПМ «Дотримання прав засуджених у виховних колоніях ДПтС України», який був підготовлений Уповноваженим ВР України з прав людини, Харківським інститутом соціальних досліджень спільно з Дитячим Фондом ЮНІСЕФ – Україна.

У своєму вступному слові Заступник Генерального Прокурора України Віталій Касько, зосередив увагу на проблемі жорстокого поводження із в’язням під час відбування покарання в установах ДПтС України, навів відповідні рішення Європейського суду з прав людини, у яких було встановлено відповідальність України за порушення ст. 3 Європейської Конвенції про захист прав та основоположних свобод, а також наголосив на необхідності принципового реагування з боку прокуратури на заяви про жорстоке поводження з дітьми у виховних колоніях.

Представник Уповноваженого ВР України з прав людини з питань національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов у своїй презентації ознайомив учасників з особливостями функціонування НПМ в Україні, його завданнями та основними проблемами в роботі. Юрій Бєлоусов зауважив на необхідності більш тісної співпраці прокурорів з нагляду та НПМ в ході здійснення превентивних моніторингів до виховних колоній ДПтС України.

Представник Уповноваженого ВР України з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина у свої доповіді виклала особливості забезпечення соціально – правового захисту дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування в місцях несвободи ДПтС України.

Провідний експерт ХІСД Андрій Черноусов в ході свої презентації розповів учасникам тренінгу про особливості реагування на скарги про жорстоке поводження з дітьми у виховних колоніях ДПтС України та роль прокуратури у цьому процесі. Учасники також дізналися про масштаб діяльності НПМ Україні та які місця підлягають моніторингу НПМ.
Керівник програм захисту прав дітей Дитячого Фонду ЮНІСЕФ – Україна Руслана Сірман розповіла про права дітей, які частіше всього порушуються під час відбування ними покарання у виховних колоніях. Жваве обговорення викликав перегляд короткометражних документальних фільмів, які було відзнято особисто вихованцями виховних колоній України в рамках проекту One Minutes Junior.

Науковий співробітник ХІСД Світлана Щербань ознайомила учасників з результатами моніторингу виховних колоній та проблемами підлітків, з якими вони стикаються під час відбування покарання в колоніях, а саме: обмеженість дозвіллєвих заходів, відсутність вільного часу, обмеження спілкування з батьками, невиправдані обмеження режиму перебування та жорсткое поводження тощо.
Вже традиційно учасники отримали комплект літератури про становище дітей у виховних колоніях ДПтС України та інші видання, які містять інформацію про стан дотримання прав людини у місцях несвободи в Україні та діяльність НПМ.

Тренінг відбувся завдяки співпраці з UNICEF та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини за фінансової підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

 

testimonial-bg

Контактна інформація

Напишіть нам

Ви можете зв'язатись з нами за допомогою наступної форми

[email protected]
+38 (097) 104 38 02
+38 (099) 197 20 30