Вивчаємо медичні потреби постраждалих громад

Протягом січня – лютого 2024 року Харківський інститут соціальних досліджень на замовлення міжнародної гуманітарної організації Medicos Del Mundo провів опитування населення Великобурлуцької громади в Харківській області та Широківської громади в Запорізькій області стосовно доступу до медичних послуг та основних проблем із здоровям населення. Ми опитали по 400 мешканців в кожній громаді, а також провели глибинні інтерв’ю з медичним персоналом громад.

Для нашої команди проведення такого опитування стало викликом, бо населені пункти громади знаходяться під постіними обстрілами. Війна суттєво вплинула на стан здоровя українців та значно пошкодила медичну інфрастуруктуру громад. Так, лікарня у Великому Бурлуку під час проведення дослідження була атакавана авіабомбою та зруйнована.

На фото зруйнована лікарня у Великому Бурлуці.

 

 

 

 

 

 

 

Ключові висновки дослідження:

Зі сферою охорони здоров’я мешканці досліджених громад стикаються у своєму житті доволі часто. Лише за останній рік по медичну допомогу звернулись 46% жителів Великобурлуцької та 60 % жителів Широківської громад. Принаймні раз на рік більшість буває на прийомі у якогось вузького спеціаліста. Переважна більшість жителів громад має укладені декларації із сімейними лікарями. Мешканці громад відчувають загальне погіршення стану здоров’я людей навколо, помітна частина учасників опитування констатує погіршення і власного здоров’я.

Головними проблемами, з якими люди потрапляють до медичних закладів, — це серцеві захворювання, стоматологічні захворювання, цукровий діабет, інсульти. З цими проблемами люди або стикаються на власному досвіді, або помічають значну поширеність цих проблем в своєму оточенні. Якщо треба назвати одну найбільш поширену проблему зі здоров’ям, то це з великою перевагою серцеві захворювання. Доволі часто жителі Великобурлуцької громади звертаються до лікарів також з приводу психоемоційного стану (ПТСР, панічні атаки тощо).

Жителі Великобурлуцької громади не завжди задоволені якістю медичних послуг загалом. Респонденти часто визначали рівень задоволеності медичною допомогою, яку їм надають сімейні лікарі, як доволі середній. Більша частина мешканців громад не бачить за останній рік якогось поліпшення якості медичної допомоги, майже третина жителів громади вважає, що якість медичної допомоги погіршилась. Натомість жителі Широківської громади скоріше задоволені якістю медичних послуг у громаді, відзначаючи, що протягом повномасштабної війни надання медичної допомоги залишилось на довоєнному рівні або навіть поліпшилось. Медичного персоналу в достатньо для надання відповідних послуг. Роботою ФАПів та сімейних лікарів мешканці громади в більшості задоволені.

Досліджені громади разом з усією країною переживають важкі часи. Війна значно ускладнює надання медичної допомоги людям, зокрема й через пошкодження та руйнування медичних закладів. Респонденти відчувають загальне погіршення стану здоров’я людей навколо і констатують погіршення можливостей отримати медичну допомогу. А отже медична сфера постраждалих громад потребує всебічної підтримки для системного покращення показників охорони здоров’я населення.

Дані дослідження будуть використані якраз для надання практичної допомоги мешканцям постраждалих громад та відновлення медичної інфраструктури.

 

 

testimonial-bg

Контактна інформація

Напишіть нам

Ви можете зв'язатись з нами за допомогою наступної форми

[email protected]
+38 (097) 104 38 02
+38 (099) 197 20 30