Медичні послуги в Широківській сільській громаді Запорізької області: звіт за результатами опитування

У січні 2024 року Харківський інститут соціальних досліджень провів опитування у Широківській сільській громаді Запорізької області.

Ключовими висновками дослідження стали:

Зі сферою охорони здоров’я мешканці Широківської громади стикаються у своєму житті доволі часто. Лише за останній рік по медичну допомогу звернулись 60% жителів громади. Принаймні раз на рік більшість (59%) буває на прийомі у якогось вузького спеціаліста. Переважна більшість жителів громади (92%) має укладені декларації із сімейними лікарями. Мешканці громади відчувають загальне погіршення стану здоров’я людей навколо, помітна частина учасників опитування констатує погіршення і власного здоров’я.

Головними проблемами, з якими люди потрапляють до медичних закладів, — це серцеві захворювання, інсульти, цукровий діабет, стоматологічні захворювання. З цими проблемами люди або стикаються на власному досвіді, або помічають значну поширеність цих проблем в своєму оточенні. Якщо треба назвати одну найбільш поширену проблему зі здоров’ям, то це з великою перевагою серцеві захворювання.

Загалом жителі громади скоріше задоволені якістю медичних послуг у громаді, відзначаючи, що протягом повномасштабної війни надання медичної допомоги залишилось на довоєнному рівні або навіть поліпшилось. Медичного персоналу в достатньо для надання відповідних послуг. Роботою ФАПів та сімейних лікарів мешканці громади в більшості задоволені.

Проте існують певні проблеми у сфері охорони здоров’я і надання медичних послуг на території Широківської громади. За оцінками респондентів, мешканцям різних населених пунктів громади не завжди є доступними стаціонарне та санаторно-курортне лікування, окремі спеціалісти вузького профілю, певні діагностичні дослідження. Основними бар’єрами отримання медичної допомоги є брак коштів на медичні потреби і транспортні витрати, щоб дістатись до медичного закладу, а також незручний графік роботи і проблеми з транспортним сполученням між населеними пунктами громади. Найбільше страждають від цього найменш мобільні громадяни — люди похилого віку, люди з інвалідністю, малозабезпечені.

Широківська громада разом з усією країною переживає важкі часи. Війна значно ускладнює надання медичної допомоги людям. Бракує певних спеціалістів, обладнання, медичних препаратів тощо. А отже медична сфера Широківської громади потребує всебічної підтримки для системного покращення показників охорони здоров’я населення.

Посилання на повний звіт тут

testimonial-bg

Контактна інформація

Напишіть нам

Ви можете зв'язатись з нами за допомогою наступної форми

[email protected]
+38 (097) 104 38 02
+38 (099) 197 20 30